Teknoloji

Gözlerinize inanamayacaksınız: Evreni hiç böyle görmediniz

Evrenimiz muhtemelen tam olarak anlayabileceğimizden çok daha büyük ve geniştir. Bize her şeyin ne kadar büyük olduğuna dair bir fikir vermek için eROSITA X-ışını teleskopuBilim insanları bunu kullanarak kozmosun şimdiye kadarki en büyük X-ışını haritasını oluşturdular.

eROSITA Tam Gökyüzü Araştırması kataloğunun bir modülü olan harita, gece gökyüzünün iki farklı temsilini sergileyerek bize evrenimize bakmanın keyifli ve benzersiz bir yolunu sunuyor. Elbette bu harita evrenin tam kaydına bile yaklaşamıyor ama şu anda sahip olduğumuz teknolojiyle yakalanamayacak kadar büyük.

Ancak bu haritanın yakalamayı başardığı nesne sayısının gerçekten etkileyici olduğu rahatlıkla söylenebilir. Evrenin şimdiye kadar oluşturduğumuz en detaylı X-ışını haritası olan haritada. 900.000’den fazla yıldız, galaksi ve kara delik sergileniyor.

Bu tür haritalar sayesinde James Webb Uzay Teleskobu gibi teleskopları kullanan bilim insanları, gözlemler için yeni hedefler seçebiliyor ve bu da evreni daha derinlemesine analiz etmemizi sağlıyor. Haritanın bilgileri, Aralık 2019’dan Haziran 2020’ye kadar gökyüzü taramaları kullanılarak elde edildi ve gökyüzünde 170 milyondan fazla X-ışını görüntüsü tespit edildi.

Haritanın oluşturulmasında görev alan araştırmacılar, toplamda bu 170 milyon X-ışını fotoğrafının, birçoğu muhtemelen süper kütleli kara delikler olan uzaydaki 900.000’den fazla farklı nesnenin tanımlanmasına yardımcı olduğunu söylüyor. Bu misyonun, XMM-Newton ve Chandra gibi son teknoloji misyonların yaklaşık 25 yıllık operasyonda tespit ettiğinden daha fazlasını altı ayda tespit ettiğini söylüyorlar.

Ek olarak araştırmacılar, kozmosu besleyen geniş gaz yolu olan kozmik ağın bir modülünü keşfettiklerine inanıyorlar. Ancak araştırma henüz hakem incelemesinden geçmediğinden bu argümanlar kanıtlanmamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu