TGC: Gazetecileri sahada engellemeyin, gerçekleri karartmayın
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yürütme Kurulu, deprem felaketinden etkilenen bölgede vatandaşların sıkıntı ve muhtaçlıklarını çok zor şartlar altında haber yapan gazetecilere yönelik engellemelere ilişkin basın açıklaması yaptı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yaşamakta olduğumuz deprem felaketinde barış, kardeşlik ve dayanışmanın ön plana çıkması beklenirken öfke, ayrımcılık ve nefret söylemi yayılıyor. Türkiye’nin yaşadığı en büyük doğal afetler olarak tanımlanan iki büyük depremin vatandaşların acısını, yıkımını ve muhtaçlığını haber yapan gazetecilerin önündeki engeller maalesef hızla artıyor.
Vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak, yaralarını sarmak, enkazdan kurtarmak, su, elektrik, barınma, ısınma ve yemek ihtiyaçlarını karşılamak, telefon ve internet bağlantısını sağlamakla yükümlü olan hükümet temsilcileri , yaşananları haber yapan gazetecileri tehdit etmeye devam ediyor.
Depremzedelerin yardıma ulaşabilmesi için hala hayati önem taşıyan telefon ve internet sorunu çözülmezken, twitter’da bazı meslektaşlarımızın haber ve paylaşımları gösterilerek bant küçültme uygulandı.
Medya kuruluşlarının yaptığı yardım yayınlarının, hükümetin yaptığı bir yardım yayını nedeniyle RTÜK tarafından engellendiği kamuoyuna yansıdı.
Bu karanlık tabloda iktidara ve tüm siyasetçilere bir kez daha çağrı yapıyoruz: Gazetecileri engellemeyin, tehdit etmeyin, nişan almayın, gerçekleri karartmayın. Bağlantıyı engellemeyi bırakın.
Vatandaşın haber almasını ve bilgilenmesini misyon edinen meslektaşlarımıza, yaşadıkları tüm zorluklara rağmen Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Beyannamesi’ne uygun gazetecilik yapmanın değerini bir kez daha hatırlatmak isteriz.
Açıklamaya göre şok edici durumlarda; Keder, keder, tehlike, yıkım, felaket veya şok halindeki kişiler söz konusu olduğunda, gazetecinin yaklaşımı ve araştırması insancıl olmalı ve mahremiyete bağlı kalarak duyguların sömürüsünden kaçınılmalıdır. Ölüm haberlerinde sansasyonel ve acıyı artıracak bir üsluptan kaçınılmasına özen gösterilmelidir.
Ayrıca gazeteciler, hangi medya kuruluşuna hizmet ederse etsinler, meslektaşlarını işaret eden, damgalayıcı, nefret söylemi ve nefret suçlarını kışkırtıcı sözler kullanmamalıdır. Gazeteci, rekabet nedeniyle bile başka bir gazeteciye bilinçli ve açık mesleki zarar vermekten kaçınmalıdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” (HABER MERKEZİ)