Haber

Lavrov: Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ihtilaf büyük ölçüde çözüldü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki anlaşmazlığın büyük ölçüde çözüldüğünü ve tarafların artık ilişkileri normalleştirmek için pratik adımlar atması gerektiğini belirtti.

Lavrov, İran’ın başkenti Tahran’da 3+3 formatında düzenlenen “Güney Kafkasya’da Kalıcı Barış ve İstikrarın Tesisi için Bölgesel İşbirliği Platformu” toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Hem Bakü’nün hem de Erivan’ın Karabağ’ın Azerbaycan’a ait olduğu konusunda hemfikir olduğunu belirten Lavrov, “Çözülmemiş asıl sorun buydu. Çatışma büyük ölçüde çözüldü.” dedi.

Lavrov, geriye sadece barış anlaşmasının hazırlanması, sınırların çizilmesi ve ulaşım bağlantılarının hiçbir engel olmadan sağlanması başta olmak üzere ilişkileri tamamen normalleştirmeye yönelik pratik adımlar kaldığını vurguladı.

Brüksel ve Washington’un, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sonun çizilmesi sürecini etkilemeye çalıştığını belirten Lavrov, ne Ermenilerin ne de Azerbaycanlıların yararlı bulacağı hiçbir temasa karşı olmadıklarını söyledi.

Azerbaycan ve Ermenistan’ın, sınırların belirlenmesi için Rusya tarafının danışman olarak katılacağı bir komisyon kurduğunu hatırlatan Lavrov, “Bütün uzmanlar, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınırın belirlenmesi konusunda görüşülecek ve mutabakata varılacak her şeyin, buna dahil olduğunu belirledi. Sovyet dönemine ait haritalar Rusya’ya gönderilecek.” “Bunun farkındalar. Ortaklarımız da bunu anlıyor. Biz bunu büyük bir sorun haline getirmeye çalışmıyoruz. İsterlerse Brüksel’de şanslarını deneyebilirler, ancak biz gerçek sınır belirlemenin başlatılmasına gerçekten yardımcı olmaya her zaman hazırız. ” dedi.

Türkiye’den İsrail-Filistin meselesine garantörlük teklifi

İsrail-Filistin sorununun çözümü için Türkiye’nin taraflara garantörlük teklifini değerlendiren Lavrov, şunları söyledi:

“Bir süre önce Türk meslektaşlarımız, çatışmanın tarafları üzerinde etkisi olan ülkelerin bir nevi garantör olması gerektiği, bu garantörlerin bir şekilde birleşerek taraflara yönelik belirli tavsiyeler üzerinde anlaşabilecekleri fikrini ortaya attılar. Bugün ben de sordum. Bu fikri somutlaştırmak için meslektaşım Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a teşekkür ediyorum.”

haber-kurucasile.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu